Poză de Ron Lach pe Pexels
Dacă și tu îți dorești să pui bazele unei afaceri second hand, cel mai probabil nu știi de unde să începi sau ce demersuri să faci pentru prima dată, pentru că acest proces poate fi unul destul de complex. Trebuie să iei lucrurile pas cu pas, să-ți faci un plan detaliat înainte de a trece propriu-zis la treabă și să te asiguri că ai obținut toate actele și autorizațiile necesare, înainte de a lăsa clienții să pătrundă acolo.
Chiar dacă pe parcurs întâlnești diferite impedimente, trebuie să știi că așa este în cazul tuturor business-urilor, nu doar pentru deschiderea second hand, motiv pentru care nu trebuie să te dai bătut. Pentru a te ajuta cu toată documentația de care ai nevoie, am strâns câteva informații prețioase pentru tine, care îți vor fi de folos.
În continuare, în acest articol, vom vorbi pe larg despre planul de afacere pentru magazinul second hand și îți vom dezvălui ce trebuie să știi înainte de a face acest pas important.
Cuprins:
- Afacere second hand - ce trebuie să știi când vrei să pui bazele propriei afaceri
- Deschiderea unui second hand - actele necesare pentru afacerea second hand
- Plan de afacere pentru magazinul second hand - cum poți amenaja și dota spațiul magazinului
- Plan de afaceri pentru un magazin second hand - tipurile de umerașe de care vei avea nevoie
1. Afacere second hand - ce trebuie să știi când vrei să pui bazele propriei afaceri
Înainte de orice, trebuie să faci un plan de afaceri pentru magazinul second hand bine pus la punct, care să conțină extrem de multe detalii, cifre, plus alte aspecte. În rândurile de mai jos, îți vom spune câteva lucruri pe care trebuie să le iei în calcul și pe care trebuie să le ai la minte, când pornești la drum.
Primul pas în orice afacere este cercetarea pieței. Trebuie să vezi exact care sunt tendințele actuale, mai ales că e vorba despre un magazin de haine, dar și să identifici cererea pentru produsele second hand din zona în care ai de gând să faci acest pas. Identifică care tip de piese sunt cele mai căutate, pentru a te asigura că ai suficiente variante de acest tip. De asemenea, trebuie să te adaptezi și sezonului în care te afli, pentru că doar așa clienții vor fi determinați să-ți pășească pragul.
Mai mult, un plan de afaceri bine pus la punct este esențial pentru succesul oricărui business. Acesta trebuie să includă detalii despre piața țintă, strategii de marketing, structura organizațională și proiecții financiare. El va fi cel care te va ghida pe parcursul lansării și te va ajuta să-ți dezvolți afacerea din ce în ce mai mult.
Totodată, încă de la început trebui să te asiguri că business-ul tău este în conformitate cu legile și reglementările din țara noastră, dar și din orașul în care îl deschizi, pentru că lucrurile pot să difere. Vei avea nevoie de mai multe licențe, autorizații, pe care trebuie să le ai mereu la zi, pentru a evita amenzile usturătoare sau, în cel mai rău caz, închiderea locației.
La fel de important, când vrei să pui bazele unui magazin de acest tip, este să găsești cel puțin o sursă constantă care îți va genera produsele și care, în consecință, te va ajuta să te bucuri de succesul la care visezi. Există mulți furnizori care le vând en gros, iar tu trebuie doar să-i identifici pe cei care promit cea mai mare calitate și diversitate, un „must have” pentru o afacere de tip magazin second hand.
Poză de Julia M Cameron pe Pexels
După ce ai pus la punct toate detaliile de mai sus, trebuie să începi să stabilești prețurile pentru fiecare produs în parte. Este necesar ca ele să fie competitive, dar și suficient de mari astfel încât să-ți acoperi costurile și a genera profit. Poți face și o cercetare de piață, pentru a vedea ce sume au pus restul patronilor care au astfel de magazine.
Nu în ultimul rând, vei mai avea nevoie și de o locație pe termen lung, așezată strategic, pentru a atrage cât mai mulți clienți, dar și de o promovare bună, după ce ai deschis afacerea. De folos îți poate fi chiar și un site online, întrucât internetul este cel care dictează la ora actuală peste tot în lume. Nu este nevoie să livrezi produsele acasă, dacă ți se pare complicat, ci prin intermediul website-ului le poți permite clienților să-ți vadă showroom-ul virtual, dar și să rezerve anumite produse, pe care să le ridice ulterior din magazinul fizic.
2. Deschiderea unui second hand - actele necesare pentru afacerea second hand
După modelul oricărui alt business, vei avea nevoie și de mai multe acte necesare pentru deschiderea magazinului second hand, fără de care acesta nu ar putea funcționa în mod legal. Așadar, în continuare, ți-am pregătit câteva lucruri pe care va trebuie să le pui din timp la punct, pentru a te asigura că locația este pregătită din toate punctele de vedere.
Primul pas în deschiderea magazinului de haine second-hand este înregistrarea firmei la Registrul Comerțului. Astfel, trebuie să alegi forma juridică după care vei activa, care, spre exemplu, poate fi SRL sau PFA și să pregătești mai multe documente, precum cererea de înregistrare, actul constitutiv, care include informații despre asociați, capitalul social, obiectul de activitate și structura firme, dar și dovada sediului social. Totodată, în cazul în care este vorba despre o firmă de tip SRL, atunci trebuie să depui capitalul social într-un cont bancar deschis pe numele firmei și să obții o dovadă de la bancă.
După ce ai bifat acest pas, trebuie să începi demersurile pentru a obține codul CAEN al firmei tale. Pentru a funcționa legal, nu trebuie să ratezi acest pas, care este necesar să fie menționat în actul constitutiv și înregistrat la Registrul Comerțului.
În funcție de locația magazinului, s-ar putea să ai nevoie și de diverse autorizații și avize, precum cea de funcționare de la Primăria locală sau de avizul de la Protecția Consumatorului.
Apoi, următorul pas este să fii în conformitate și cu Administrația Financiară. Aici vei obține și un cod de identificare unic (CUI) și va trebuie să depui declarația de înregistrare fiscală la ANAF, dar și certificatul fiscal, care este emis tot de către această instituție, după înregistrare.
Tot când vorbim de actele necesare pentru deschiderea unui second hand vei mai avea nevoie și de un registru unic de control, obligatoriu pentru orice firmă, dar și de registrul de casă, necesar pentru înregistrarea zilnică a încasărilor și plăților.
Nu în ultimul rând, pentru a avea o sursă constantă de produse și pentru a le asigura clienților tăi un flux continuu de noi piese vestimentare, ar fi ideal să închei încă de la început contracte cu diferiți furnizorii.
3. Plan de afacere pentru magazinul second hand - cum poți amenaja și dota spațiul magazinului
După ce ai obținut actele necesare pentru deschiderea magazinului de haine second hand, amenajarea și dotarea locației sunt două aspecte esențiale pentru a crea un spațiu cât mai atractiv pentru clienți, dar și funcțional. Aceste detalii pot face diferența între un magazin de succes și unul care nu reușește să se facă prea atractiv în ochii cumpărătorilot. Așadar, avem și în acest sens câteva sfaturi perfecte pentru tine, pe care le vei regăsi în rândurile de mai jos.
Primul pas în amenajarea magazinului este planificarea spațiului. Trebuie să te gândești la fluxul de clienți care ar putea fi zilnic acolo și să te asiguri că toate standurile și rafturile sunt amplasate astfel încât să permită o circulație liberă, fluidă și cât mai confortabilă pentru toată lumea. Pe scurt, nu trebuie sub nicio formă să îngrămădești lucrurile. Mai apoi, este indicat să stabilești zone distincte pentru diferite tipuri de produse, cum ar fi haine, încălțăminte și accesorii, dacă te decizi să-ți dotezi unitatea cu toate aceste lucruri.
Și mobilierul este extrem de important în acest proces. Rafturile și etajerele sunt esențiale pentru expunerea anumitor produsele, dar piesele de rezistență, care sunt un „must have” pentru o astfel de afacere, rămân stenderele. Și, în mod evident, pentru a putea expune hainele cât mai frumos, trebuie să ai și multe umerașe diverse, concepute pentru fiecare obiect vestimentar în parte. Este important să așezi hainele în acest mod, și nu pe rafturi, împachetate, pentru că acest lucru oferă clienților o viziune mult mai clară asupra produselor, iar probabilitatea de a cumpăra va fi și ea una semnificativă. Totodată, dacă nu-ți dorești ca ele să fie scoase de pe rafturi, acesta fiind și un sistem antifurt excelent, ar trebui să iei în calcul și umerașele de hotel.
Poză de MART PRODUCTION pe Pexels
De asemenea, manechinele pot fi și ele utile pentru a expune ținute complete și pentru a inspira clienții cu idei de styling. Plasează-le în anumite zonele centrale sau la intrare, ori în vitrină, pentru a atrage atenția unui public cât mai larg.
Pe lângă aceste piese de mobilier, ar trebui să iei în calcul și confortul clienților tăi. Astfel, pentru a oferi o experiență perfectă celor care-ți calcă pragul locației, poți amplasa în diferite colțuri rămase goale băncuțe sau scaune confortabile.
Nu uita nici de oglinzile dispuse strategic în locație, dar nici de cabinele de probă bine echipate și iluminate corespunzător, care sunt și ele esențiale.
În final, este recomandat să decorezi spațiul după bunul plac, pentru a-i oferi o notă personală și pentru a-l face să fie diferit față de restul magazinelor deja existente.
Poți alege o tematică care să-i inspire și pe cei din jur și să-i facă să-și dorească să petreacă cât mai mult timp în magazinul tău. În acest fel, și dorința de cumpărare va crește.
Poză de Ron Lach pe Pexels
4. Plan de afaceri pentru un magazin second hand - tipurile de umerașe de care vei avea nevoie
Un magazin de haine second hand de succes necesită o organizare excelentă, iar umerașele pliabile, umerașele cu clipsuri, dar și alte diverse modele sunt esențiale pentru prezentarea produselor în forma lor cât mai exactă. Astfel, nu trebuie să te axezi doar pe modelul clasic, ci pe o diversitate de astfel de piese, ideale pentru a-ți expune toate lucrurile din afacere.
În primul rând, trebuie să pui pe lista ta umerașele pentru pantaloni, care sunt special concepute pentru a menține aceste piese vestimentare fără cute. Ele au o bară specială pentru așa ceva, prevăzută cu niște clipsuri, care asigură o prindere fermă. Același sistem va fi regăsit și la umerașele pentru fuste.
Poză de MART PRODUCTION pe Pexels
Nu trebuie să uităm nici de umerașele pentru tricouri, care au o formă simplă și sunt ușoare, fiind perfecte pentru atârnarea diferitelor piese care se poartă în partea de sus a corpului. Totuși, dacă te decizi să aduci și haine pentru micuți, e necesar să deții și umerașe pentru copii, adaptate pentru dimensiunilor pieselor vestimentare ceva mai mici.
Poză de Rachel Claire pe Pexels
Aceste accesorii mai pot fi alese de tine și în funcție de materialul din care sunt confecționate. Spre exemplu, umerașele metalice sunt durabile și ocupă puțin spațiu, fiind ideale pentru hainele ușoare. În schimb, umerașele de lemn sunt ceva mai elegante și robuste, lucru care le face perfecte pentru hainele mai grele, precum ar fi paltoanele, gecile și costumele. Ele oferă, de asemenea, și un aspect profesional și rafinat magazinului tău.
Umerașele de catifea pot fi și ele o opțiune excelentă de luat în calcul, acestea fiind prevăzute cu un strat exterior antiderapant, care împiedică alunecarea hainelor de pe ele. Asemenea cazului anterior, și ele sunt extrem de elegante, lucru care va ajuta la crearea unui aspect premium, chiar dacă vorbim de o afacere second hand. Cu toate acestea, umerașele din plastic sunt și ele des utilizate, fiind disponibile în diverse culori și dimensiuni, potrivite pentru orice tip de haine.
Nu în ultimul rând, acestea pot fi alese și în funcție de culoarea preferată pe care vrei să se axeze întreaga locație, având la dispoziție unele dintre cele mai cunoscute opțiuni, adică umerașele negre și umerașele albe. Ambele sunt la fel de elegante și potrivite pentru a fi integrate în orice context și tematică.
Poză de Arina Krasnikova pe Pexels
În concluzie, amenajarea și deschiderea unui magazin second hand nu este deloc un proces simplu, însă cu puțină documentare în prealabil, dar și muncă, vei reuși să pui bazele unei afaceri de succes.