Fotografie de Zak Chapman pe Pexels.com
Amenajarea diningului are un rol multifuncțional, fiind atât zona în care membrii familiei se adună la masă, cât și spațiul propice pentru socializare și reuniuni familiale. Stilul de amenajare influențează în mod semnificativ calitatea acestor interacțiuni.
Un dining room bine organizat favorizează confortul și creează o atmosferă intimă, perfectă pentru conversații, interacțiune și relaxare. În plus, o amenajare inteligentă, cu piese durabile și decor atent ales, transformă acest spațiu într-un loc bine structurat, gândit pentru a asigura un flux natural al activităților din casă.
1. Amenajare dining - 7 stiluri de design populare întâlnite în majoritatea locuințelor
Amenajarea diningului optimizează funcționalitatea casei, contribuind totodată la promovarea unei vieți sociale active. Așadar, alocarea resurselor financiare, a efortului și a timpului personal în direcția amenajării zonei de dining reprezintă o investiție valoroasă pentru bunăstarea și întărirea legăturilor între membrii familiei.
Amenajarea unui spațiu de dining oferă o mare libertate de mișcare, permițând astfel o gamă variată de opțiuni, de la designul clasic până la stilul mediteranean.
- Amenajare dining în stil clasic
O astfel de abordare implică utilizarea de mese și scaune din lemn masiv. De asemenea, piesele de mobilier caracteristice stilului clasic sunt garnisite cu detalii sculptate, adesea sofisticate, care contribuie la crearea unui atmosfere de rafinament și tradiție. Paleta cromatică este definită de nuanțe precum bej, maro închis, burgundy sau ivoire.
Fotografie de Curtis Adams pe Pexels.com
Fotografie de Alex Qian pe Pexels.com
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
De asemenea, din categoria accesorii nu ar putea sa lipsească atemporalele candelabre din cristal, draperiile grele, tablourile cu rame ornate sau covoarele cu motive florale. Planul de amenajare a unui dining clasic trebuie să cuprindă lemnul ca material central, care poate fi combinat cu metal auriu sau argintat, catifea, damasc ori brocart.
- Amenajare dining modern
Spațiile concepute conform stilului modern pun accent pe acele piese de mobilier caracterizate de simplitate și funcționalitate. Acestea sunt definite de linii drepte și forme geometrice, fără detalii elaborate. Materialele care completează ambientul modern vizează lemnul cu finisaje mate, metal sau sticlă.
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Fotografie de Jonathan Borba pe Pexels.com
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com
Cromatica este axată pe nuanțe neutre, incluzând negru, tonuri de bej, alb, cu accente metalice, precum auriu sau argintiu pentru un plus de efect. Spațiile moderne sunt definite de ordine și disciplină, deci este indicat să se opteze pentru rafturi și etajere de perete, ideale pentru organizarea optimă. De asemenea nu trebuie neglijată importanța articolelor decorative. Decorul modern exclude aglomerația, deci este recomandat ca limita să se păstreze la vaze simple și lămpi cu design minimalist.
- Amenajare dining în stil contemporan
Interioarele contemporane pun accent pe o paletă de culori neutră, dar în care pot fi integrate accente cromatice și texturi variate. Pentru a crea un dining contemporan și versatil pot fi încorporate piese de mobilier din lemn, metal, sticlă și materiale sintetice. Poate fi introdusă o masă de dining din PAL melaminat, îmbogățită cu inserții metalice pentru un plus de efect. Pentru a dinamiza ambientul, se pot adăuga soluții de iluminat inovatoare, elemente decorative cu design neconvențional, o piesă sau un perete vopsit într-o culoare de accent și pot fi încorporate mixuri de materiale.
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
- Amenajare dining în stil rustic
Pentru amenajarea unei zone de dining care să urmeze specificul stilului rustic este recomandată achiziționarea mobilierului din lemn brut, cu aspect robust și nefinisat. Acesta poate încorpora elemente fabricate din piatră sau metal cu aspect ruginit. De asemenea, pentru o notă finală mai pot fi adăugate articole concepute din țesături naturale, precum lâna sau bumbacul. Pentru un ambient rustic desăvârșit vor fi aduse în prim plan tonuri naturale de verde, gri, maro sau alte nuanțe pământii.
Fotografie de Curtis Adams pe Pexels.com
- Amenajare dining în stil industrial
În spațiile stilizate conform specificului industrial se pot întâlni mese și scaune adesea fabricate din lemn și metal, ori piese din piele și metal. Pentru a reflecta atmosfera de tip industrial, atenția trebuie îndreptată către elemente decorative din lemn, beton, metal sau cărămidă. Cromatica predominantă cuprinde tonuri de negru, alb și gri, cu accente de culoare galbenă sau roșie.
- Amenajare dining în stil scandinav
Abordarea scandinavă este orientată către mobilierul funcțional, cu linii simple, forme geometrice și design funcțional, care să ofere senzația unui spațiu aerisit și ordonat. Paleta cromatică este similară celei caracteristice stilului modern. Astfel, tonurile de bej, gri și alb pot fi completate cu accente de culori pastelate. Masa, rafturile, etajerele și scaunele de dining care să rezoneze cu farmecul stilului scandinav ar trebui realizate din lemn deschis la culoare pentru a contura un spațiu aerisit și modern. Lemnul poate fi combinat cu accesorii din țesături naturale, de preferat lână sau bumbac.
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
- Amenajare dining în stil mediteranean
Dining room-urile concepute conform specificului mediteranean sunt completate de mobilier realizat din lemn, ceramică, piatră, adesea vopsite în tonuri calde de alb, albastru marin sau alte nuanțe inspirate din peisajul mediteranean.
2. Amenajarea zonei de dining – iluminare și accesorii decorative pentru a accentua stilul
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
În planul de amenajare a zonei de dining, alegerea surselor de iluminat este crucială pentru a adăuga personalitate și căldură încăperii.
- Candelabre
Lămpile suspendate, precum candelabrele, sunt ideale pentru amenajarea diningului modern, adăugând un element de eleganță și rafinament. Pentru a obține efectul propus, această sursă de iluminat trebuie amplasată astfel încât lumina să fie răspândită uniform asupra mesei, aceasta fiind punctul central pentru socializare și întâlniri între membrii familiei.
- Plafoniere
Acestea rezonează perfect cu diningurile amenajate în stil modern, industrial sau contemporan. Plafonierele sunt surse care oferă o iluminare generală și uniformă, aspect esențial pentru un spațiu multifuncțional, asemenea zonelor de dining în care oamenii se întâlnesc să relaționeze sau să servească masa. Plafonierele îmbunătățesc vizibilitatea și se integrează în designul interior fără a aglomera vizual încăperea.
- Aplice de perete
Dacă în amenajarea locului de luat masa există un perete de accent, atunci aplica de perete este elementul perfect pentru a sublinia decorul. De asemenea, aceasta poate avea rolul unei surse suplimentare de lumină, completând excepțional diningurile moderne și cele clasice.
- Lămpi de masă
Acestea pot fi integrate armonios în amenajările contemporane, unde pot fi amplasate pe bufet sau pe măsuțele laterale.
- Spoturi
Încorporate frecvent în seria de idei de amenajare a diningului modern sau industrial, spoturile sunt excelente pentru a evidenția anumite zone ale spațiului, precum peretele de accent, un tablou special sau alte obiecte cu valoare artistică.
Așadar, pentru diningurile în care se optează pentru o iluminare generală, se vor amplasa în centrul camerei candelabre sau lămpi de tavan. Dacă există spații care necesită atenție deosebită, precum bufetul sau zona unde se va servi mâncarea, atunci se va opta pentru aplice sau lămpi de masă. În unele locuințe, amenajarea dining room-ului poate încorpora anumite obiecte decorative aparte, precum piesele de artă, tablourile cu încărcătură importantă etc. Pentru a le scoate permanent în evidență, se vor utiliza lămpi de perete sau spoturi.
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Accesoriile decorative adaugă personalitate oricărei încăperi, așadar trebuie selectate câteva piese de bun gust care să rezoneze cu restul designului.
- Tablouri
Acestea trebuie să fie în culori care să completeze paleta cromatică a spațiului în care sunt amplasate.
- Covoare
Covoarele sunt articole cu rol multifuncțional, care adaugă o notă caldă încăperii și, totodată, delimitează zona mesei de restul spațiului. Covoarele și tablourile trebuie alese conform aceluiași principiu. Așadar, modelele sau imprimeurile trebuie să rezoneze cu designul general al diningului. De exemplu, motivele tradiționale completează excelent stilul clasic, ornamentele florale pot fi integrate într-un dining rustic, pe când texturile simple pot fi păstrate pentru amenajările moderne sau contemporane.
- Plante
Rolul acestora este de a aduce un strop de culoare și prospețime. Cele mai indicate plante pentru interior sunt cele aromatice sau speciile cu frunze verzi mari. Acestea pot accentua personalitatea zonei în care sunt așezate, iar bufetul sau colțurile sunt spațiile cele mai potrivite.
- Alte accesorii decorative
Elementele ornamentale sunt concepute pentru a completa designul general al încăperii, dar totodată pentru a-i adăuga și o notă personală. În amenajarea dining room-ului mai pot fi aduse lumânări parfumate, vase decorative, fețe de masă cu imprimeuri în ton cu designul, pentru a crea o atmosferă caldă, primitoare și familială.
3. Amenajare dining room – sfaturi pentru o planificare strategică a spațiului
Fotografie de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Abordarea aspectului funcționalității în amenajarea unui dining room este importantă pentru ca crea un mediu confortabil, aerisit, organizat și practic.
- Calcularea dimensiunilor
Înainte de a achiziționa piesele de mobilier, este esențial să măsori înălțimea pereților și distanțele dintre obiectele fixe. Pentru amenajarea unui dining de dimensiuni reduse, unde spațiul este limitat, este recomandat să creezi un plan de design, preferabil cu ajutorul unui software specializat. Astfel, vei obține o perspectivă de ansamblu asupra spațiului, care te va ghida în amplasarea optimă a pieselor de mobilier.
- Alegerea mobilierului
În planul de amenajare a unui dining mic, cele mai potrivite opțiuni sunt mesele extensibile, scaunele pliabile sau stivuibile ori mobilierul multifuncțional cu rafturi și sertare.
- Dispunerea mobilierului
Într-o încăpere de dimensiuni reduse, masa ar trebui amplasată în centru pentru a facilita accesul pe toate părțile. De asemenea, o altă idee de amenajare a unui dining mic include așezarea mesei cât mai aproape de perete și amplasarea scaunelor pe laterale. De asemenea, sunt încurajate rafturile și etajerele suspendate pentru a păstra permanent la îndemână obiectele uzuale, păstrând totodată zona în perfectă ordine.
- Sursele de iluminat și obiectele decorative
Cele mai indicate opțiuni de iluminat pentru diningurile de dimensiuni reduse sunt lămpile suspendate sau cele cu profil mic. De asemenea, articolele cu rol decorativ nu trebuie trecute cu vederea nici măcar în cazul spațiilor mai puțin generoase. Aici pot fi adăugate tablouri mici cu rame subțiri, ghivece cu plante scunde precum cactușii sau plantele de tip ,,air plant’’. Acestea pot fi așezate pe rafturile sau etajerele suspendate de unde vor adăuga o notă de prospețime încăperii fără a o încărca vizual.
Amenajarea unui dining mic: exemple practice
Planul de proiectate a unei zone de luat masa care nu excelează la capitolul dimensiuni poate începe cu alegerea unui mobilier multifuncțional. Pe lângă masa mică de dining, mai pot fi adăugate scaune pliabile, spoturi montate pe tavan care să lumineze zona de interes, rafturi și etajere suspendate pentru a economisi spațiu pe podea.
Amenajarea unui dining simplu și funcțional presupune încorporarea unei mese mici și a unor scaune din lemn deschis care să mărească optic spațiul. Din decor nu vor lipsi rafturile suspendate pentru depozitare, lămpile de tavan cu aspect simplu, minimalist, precum și câteva covoare mici care să adauge o notă de căldură. Cromatica indicată încăperilor mai puțin spațioase se va axa pe culori neutre și cel mult o culoare de accent care să se regăsească într-unul dintre accesoriile decorative.
Prin urmare, succesul amenajării unor dining room-uri funcționale se bazează pe o planificare atentă, în special în cazul spațiilor de dimensiuni reduse. Indiferent de stilul ales pentru amenajare, este esențial să optimizezi zona de dining prin includerea surselor de iluminat potrivite și a accesoriilor care să reflecte personalitatea celui care utilizează spațiul.
Printr-o planificare amănunțită, atenție la selectarea accesoriilor decorative potrivite, achiziționarea unui mobilier din material durabil, zona de luat masa se poate transforma într-un refugiu primitor, în care fiecare masă devine o experiență plăcută într-un decor plin de personalitate.