Depozitare haine - 2 genti roz, camasi albe si pulovere pe umerase, pungi roz, cutie roz cu dungi albe

Poză de Anastasia Shuraeva pe Pexels.com

Un dulap ordonat și bine organizat va fi întotdeauna apreciat de toți cei din jur. Pentru a găsi un articol vestimentar, o pereche de încălțăminte, o geantă sau un accesoriu, ar fi ideal ca fiecare element să își „aibă locul” în dressing sau în zona în care sunt depozitate lucrurile personale. O depozitare perfectă a hainelor trebuie să fie efectuată în funcție de anumite criterii. În acest sens, s-a stabilit faptul că există mai multe metode prin care poate fi îndeplinită depozitarea hainelor.

Te-ai gândit cum ai putea ordona cât mai bine ținutele vestimentare, încălțămintea și accesoriile? În procesul de depozitare a unor haine nu trebuie să îți lipsească anumite elemente. Acestea te vor ajuta să ai o viziune mai clară asupra fiecărei zone din dulap, iar dressingul va fi mai ușor accesibil, atunci când vrei să porți o anumită ținută. De aceea, în cele ce urmează vei descoperi cum ai putea să îți organizezi mai eficient dulapul cu haine, care sunt elementele cheie care nu ar trebui să îți lipsească nici măcar atunci când călătorești, dar și care sunt recomandările specialiștilor atunci când vine vorba despre menținerea unei prospețimi îndelungate.

1. Depozitarea hainelor - cum organizezi eficient dressingul și de ce trebuie să ții cont?

Optimizarea spaţiului de depozitare pentru haine este foarte importantă. Ai putea să apelezi la anumite moduri creative şi practice în vederea obținerii unui dressing bine organizat. Motivul este destul de simplu, și anume faptul că niciodată nu există prea mult spaţiu liber pentru depozitare. Maximizarea spațiului este un pas important, care te-ar putea ajuta să ai o viziune cât mai clară asupra fiecărui raft din dulapul cu haine.

Depozitare haine - haine impaturite in sertar

Fotografie de Francesco Paggiaro pe Pexels.com

Depozitare haine - 4 bluze impaturite tinute in maini de o persoana

Fotografie de Polina Tankilevitch pe Pexels.com

Organizarea în cadrul procesului de depozitare a unor haine este o adevărată provocare, mai ales ȋn perioadele de tranzit ȋntre anotimpuri, atunci când şi ţinutele care sunt purtate trebuie să fie aduse ȋn prim plan. Acestea trebuie să fie mutate ȋntr-o zonă accesibilă. În acest fel, există o mobilitate mai bună atunci când este căutat un anumit articol vestimentar sau un accesoriu. Indiferent dacă există la dispoziţie un dulap de haine mai mic, mai mare, cu uşi sau fără uşi sau un ȋntreg spaţiu dedicat pentru dressing, acesta trebuie să fie bine organizat, astfel ȋncât să poți accesa rapid orice element care poate fi parte a unei ținute.

Depozitare haine - persoana care depoziteaza haine pe un raft

Fotografie de Polina Tankilevitch pe Pexels.com

Amenajarea dressingului joacă un rol foarte important și trebuie să fie executată ca la carte. Dressingul trebuie să fie funcţional, motiv pentru care trebuie să pui accent pe procesul de organizare. Dulapul cu haine trebuie să fie bine compartimentat. În acest mod, ȋţi vei putea organiza articolele vestimentare după bunul plac, fără să îți mai faci griji în ce colț sau raft ai depozitat pantalonii preferați, puloverul pentru toamnă sau vreun accesoriu.

Depozitare haine - tricouri impaturite cu mainile unei femei deasupra

Fotografie de la RDNE Stock project pe Pexels.com

Deşi aparent pare ceva simplu, pentru depozitarea cât mai facilă a hainelor este necesar să ţii cont de o serie de factori care ar putea juca un rol esențial în organizarea eficientă a dressing-ului. Te poți raporta la spaţiul pe care ȋl ai la dispoziţie ca rafturi, sertare sau pentru umeraşe, la portofoliul şi recuzita de haine utilizată zilnic sau la ocazii, dar nu ȋn ultimul rând la preferinţele tale de a ţine cămăşile organizate pe umeraşe sau ȋmpachetate stivă pe rafturi.

Depozitare haine - 2 femei care probeaza bijuterii intr-un dressing imens

Fotografie de Anastasia  Shuraeva pe Pexels.com

Umeraşele deţin punctul forte ȋn organizarea practică şi eficientă a oricărui dulap sau dressing. Acestea pot fi găsite ȋntr-o serie diversificată de modele şi materiale, dar şi cu specific dedicat tipului de ȋmbrăcăminte. De altfel, printre aceste tipologii se regăsesc cele din lemn, metal, plastic, cele cu clipsuri sau îmbrăcate în material catifelat. 

De exemplu, dacă în dressingul tău se regăsesc o multitudine de sacouri și cămăși și îți dorești să oferi o importanță deosebită acestor articole vestimentare, atunci poți alege umerașele din lemn cu umeri lați. Se depozitează perfect într-un dressing care are montată o bară din metal pentru umerașe. Pentru a avea o grijă și mai mare față de hainele tale, odată ce sunt așezate în ordine pe umerașe, pot fi acoperite cu o pânză catifelată, care nu permite prafului să pătrundă pe materialul textil.

Depozitare haine - camera tip dressing, oglinda de podea, covor cu model floral, bancheta verde tapitata, ferestre

Fotografie de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

În condițiile în care dorești o depozitare optimă a hainelor elegante în dulap, care necesită o atenție mai mare asupra materialelor textile din care sunt fabricate, atunci ai putea să dedici două rafturi sau un spațiu cu bară metalică pentru acestea. Printre aceste idei de depozitare se numără și optarea pentru un dulap de haine din pânză. Poate fi ales un model mai mic, pentru a putea fi depozitat perfect în cameră, în zona dedicată dressing-ului sau chiar într-o mansardă, dacă dispui de un asemenea spațiu.

Depozitare haine - dressing cu oglinda inalta, lumini led, camasi pe umerase, 3 genti, pantofi cu toc

Fotografie de la Huy Quang Nguyễn pe Pexels.com

Totodată, un dressing bine organizat te-ar putea scuti de un factor suplimentar de stres. Având îmbrăcămintea corect organizată, nu te mai stresezi că nu găseşti repede ceea ce cauţi. 

Funcționalitatea dressingului este esențială, mai ales în cazul persoanelor care dețin o multitudine de ținute vestimentare și accesorii. De aceea, în cele ce urmează, vei descoperi câteva soluții de depozitare pentru haine. Toate acestea contribuind, de altfel, la eficientizarea spațiului de care dispui!

2. Ce soluții de depozitare pentru haine ar fi ideale pentru a eficientiza spațiul?

Eficientizarea spaţiului de depozitare poate fi realizată ȋn funcţie de numărul de articole de ȋmbrăcăminte şi felul ȋn care dorești să le depozitezi. Trebuie să iei ȋn calcul toate variantele eficiente care să te ajute ȋn depozitarea hainelor cât mai uşor.

Solutii depozitare haine - perete turcoaz, palarie din paie, rochie alba pe umeras

Fotografie de la MIRTO KON pe Pexels.com

Ca soluţii de depozitare pentru haine, în cazul unui dressing mic şi nu numai, cea mai potrivită alegere sunt umeraşele. Umeraşul este elementul esențial atunci când vine vorba de organizarea hainelor ȋntr-un spaţiu relativ mic. Astfel, tot ceea ce trebuie să faci este să aranjezi ȋmbrăcămintea după preferinţa personală. Ideal ar fi ca procesul de aranjare să pornească cu ținutele adecvate sezonului ȋn care te afli.

Solutii depozitare haine - plante in ghiveci, bara cu haine pe umerase

Fotografie de la Ksenia Chernaya pe Pexels.com

O serie de soluţii pentru depozitarea hainelor, chiar şi pentru spaţiile dedicate, sunt date prin accesoriile de depozitare care sunt utilizate pentru acest scop. Acestea pot reprezenta ajutorul ideal pentru eficientizarea şi optimizarea la maximum a spaţiului disponibil.

Solutii depozitare haine - tanara care trage de hainele din dulap, stand pe spate

Fotografie de Ketut Subiyanto pe Pexels.com

O primă soluţie pentru depozitarea hainelor poate fi dată prin abordarea pe categorii vestimentare, precum: cămăşi, pantaloni, tricouri, fuste, blugi, costume, lenjerie intimă, curele, ciorapi şi cravate. Lenjeria intimă, ciorapii, cravatele şi curelele pot fi păstrate cu succes ȋn sertare compartimentate. Pentru fiecare dintre categoriile de mai sus există şi umeraşe dedicate, care prin natura constructivă ajută semnificativ ȋn organizarea şi depozitarea hainelor.

Solutii depozitare haine - geanta mare maro, dulap alb cu haine agatate pe umerase

Fotografie de Meruyert Gonullu pe Pexels.com

Umeraşele sunt accesorii simple, dar fundamentale ȋn menţinerea aspectului perfect şi ordinii garderobei. Ele au capacitatea de a menţine forma şi structura hainelor, fie că este vorba despre sacouri, pantaloni, rochii, fie că sunt doar câteva tricouri. În acest mod, nu apar cutele sau deformările nedorite.

Gama de umerașe pentru pantaloni oferă o platformă suspendată care previne apariţia cutelor nedorite. Totodată, acestea pot prelungi durata de viaţă a pantalonilor, reducând necesitatea spălării şi călcării frecvente. Umeraşele pentru pantaloni pot fi prevăzute cu un element ȋmbrăcat ȋn burete sau material antiderapant care asigură susţinerea optimă, ȋn condiţii ideale.

Solutii depozitare haine - dressing cu nuante crem si gri, cizme inalte, camasi pe umerase, pantofar

Fotografie de Vika Glitter pe Pexels.com

Indiferent de stilul vestimentar preferat, poți opta și pentru umeraşe pentru fuste cu un design perfect adaptat, care va asigura păstrarea fustelor tale într-o formă impecabilă. Acestea pot fi realizate din plastic, lemn şi metal, normale sau pliabile şi sunt prevăzute cu clipsuri metalice puternice, care asigură o prindere fermă a hainelor. Utilizarea lor e simplă, iar protecţia la șifonare este un avantaj de necontestat.

Solutii depozitare haine - camasi impaturite si depozitate pe o masa, vaza cu spic de grau

Fotografie de Pavel Danilyuk pe Pexels.com

De regulă, atât pentru fuste, cât şi pentru pantaloni se pot utiliza umeraşe cu clips. Aceste modele sunt fabricate din materiale durabile, de calitate şi sunt prevăzute cu clipsuri metalice, cu o prindere puternică şi sigură.

Solutii depozitare haine - dulap cu maiouri si bluze depozitate pe umerase, pantofi si sandale cu toc, 3 cutii rotunde alb-negru, 3 pungi alb-negru

Fotografie de Anastasia Shuraeva pe Pexels.com

Ȋn secţiunea de vestimentaţie dedicată tricourilor, cămăşilor şi costumelor, ȋn zona de idei de depozitare pentru haine, se regăseşte cea mai diversificată gamă de umeraşe, adaptate specific pentru o susţinere optimă şi fermă.

De regulă, aceste umeraşe sunt fabricate din lemn sau plastic. Se pot regăsi ȋn variante prevăzute cu umeri laţi, precum în cazul umeraşelor pentru tricouri sau pentru sacouri. Sunt potrivite și pentru jachete. Acest detaliu asigură păstrarea corectă şi îți protejează topurile de deformările specifice ȋn zona umerilor. De asemenea, acestea se pot regăsi şi ȋn versiuni acoperite doar pe margini sau integral cu o catifea moale, de ȋnaltă calitate. Sunt potrivite pentru marea majoritate a tipurilor de ȋmbrăcăminte, de la tricouri şi cămăşi, până la sacouri şi rochii.

Solutii depozitare haine - persoana care tine o bluza caramizie in mana, haine pe pat

Fotografie de Liza Summer pe Pexels.com

Toate aceste idei de depozitare pentru haine pot veni ȋn ajutorul tău pentru a eficientiza spaţiul pe care ȋl ai la dispoziție, dar şi pentru a-ţi asigura un confort sporit ȋn organizarea dulapului de haine.

În procesul de depozitare a hainelor ȋn dulap, poţi opta şi pentru utilizarea de umerase pliabile. Acestea sunt, de regulă, produse din lemn şi au mai multe braţe ce pot fi prevăzute cu clipsuri metalice. De asemenea, au o formă şi design ergonomic, care ajută atât la organizarea eficientă a spaţiului din dulap, cât şi la prevenirea cutelor. Sunt elegante, iar utilizarea este foarte uşoară, rapidă şi eficientă. În acest fel, hainele tale nu se vor șifona în dulap, iar umerașele pliabile pot fi folosite cu succes la depozitarea pantalonilor și a fustelor.

3. Trucurile specialiștilor pentru o prospețime îndelungată, în funcție de oricare idei de depozitare pentru haine

Există mai multe idei care pot fi abordate, atunci când intră în discuție menținerea prospețimii hainelor din dulap. Indiferent de ideile de depozitare a hainelor pe care le ai, există câteva trucuri, dar și produse care pot asigura un miros plăcut al materialelor textile.

Idei depozitare haine - blugi, pulover alb, ochelari

Fotografie de Ylanite Koppens pe Pexels.com

  • Produse profesionale pentru țesăturile fine și pretențioase

Există posibilitatea ca în dressing să se regăsească și ținute vestimentare care au o țesătură pretențioasă, care necesită o îngrijire atentă. Pentru menținerea prospețimii îndelungate a acestor articole vestimentare, ar fi ideal să se utilizeze produse profesionale, de înaltă calitate, care să nu deterioreze materialele textile. Un miros de lavandă, fresh sau un mix floral ar putea reprezenta o alegere perfectă în acest sens.

  • Săculeții parfumați, naftalina și pliculețele cu gel pentru îndepărtarea moliilor și a mirosului stătut

Naftalina și săculeții parfumați (lavandă, citrice, anti tabac, cu miros fresh, floral) reprezintă alte două produse care pot fi poziționate în oricare colț al dulapului cu haine. Vor asigura nu doar „sănătatea” materialelor textile, ci și un miros plăcut pe un timp îndelungat.

  • Pulverizarea unei soluții naturale pe haine

Pulverizarea unei soluții pentru materialele textile poate fi un alt mod prin care să le menții prospețimea. Există produse cu ingrediente bio care nu vor degrada țesăturile și care vor ajuta la oferirea unui miros frumos.

Idei depozitare haine - femeie care tine o bluza in mana, cu spatele

Fotografie de Liza Summer pe Pexels.com

Pe de altă parte, un alt truc reprezintă utilizarea unor jumătăți de lămâie, a boabelor de cafea sau a uleiurilor esențiale printre haine. Lămâia și boabele de cafea vor absorbi mirosurile neplăcute. De asemenea, uleiul esențial poate fi îmbibat într-o bucată de material și poate fi așezat într-un recipient fără capac, pentru a împrăștia mirosul printre haine. Nu în ultimul rând, un alt mod reprezintă introducerea unor bucăți de săpun printre haine sau pur și simplu parfumarea țesăturilor în funcție de preferințe (parfum floral, cu mosc, citrice, unisex sau oricare alte note de parfum care îți plac).

Așadar, pe lângă aranjarea ținutelor vestimentare în funcție de sezon, grosime, mărime sau necesitate, este important să ai la dispoziție și elemente ajutătoare, care îți pot ușura munca. Umerașele pot fi reale „prietene” în procesul de aranjare și depozitare a hainelor!