Dormitor cu podea din lemn și un sifonier încăpător

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Te-ai gândit, vreodată, cum ar fi să ai dressingul la care ai visat întotdeauna? Există o multitudine de moduri în care să îți creezi propriul spațiu pentru ținutele vestimentare, accesorii și alte lucruri personale, însă care ar putea să fie cea mai bună opțiune pentru tine? Atunci când ai în plan amenajarea unui astfel de loc, trebuie să iei în considerare dimensiunile de care dispui, modul în care să eficientizezi spațiul, dar și ce urmează să amplasezi în locul respectiv. Alegerea unui model de dressing pentru dormitor poate reprezenta o reală provocare, mai ales dacă îți dorești să cuprindă anumite elemente și să îl amenajezi după bunul plac.
Există multe persoane care își doresc eleganță și stil, atunci când vine vorba despre compartimentarea unui dressing pentru dormitor. Mai ales în cazul doamnelor și domnișoarelor, spațiul respectiv trebuie să conțină anumite sertare sau compartimente în care să fie depozitate obiecte precum accesorii, parfumuri sau chiar și încălțămintea. De altfel, pentru ca totul să fie așezat ca la carte, după bunul plac, iar compartimentarea să fie eficientă, există câțiva pași care ar putea fi urmați. De altfel, amenajarea ar putea fi efectuată și pe un hol sau într-o încăpere separată, dacă spațiul permite acest aspect. În cele ce urmează, vei descoperi mai multe modele de dressinguri pentru dormitor, hol sau alte spații, dar și modul în care ar putea fi efectuată compartimentarea, pentru a beneficia de tot spațiul.

Un dressing spațios cu multe rafturi

Imagine de Curtis Adams pe Pexels.com

Atunci când ai în plan amenajarea unei încăperi, trebuie să ai în vedere, în primul rând, dimensiunile spațiului de care dispui. Este un pas foarte important, înainte de a te apuca să construiești sau să achiziționezi diverse obiecte de mobilier, pentru a cunoaște dacă se integrează perfect în spațiul respectiv. Se poate aborda orice model de dressing pentru dormitor, în condițiile în care planul este întocmit ca la carte, cu dimensiunile corecte.

O cameră cu haine pe umerașe și podea din lemn

Imagine de Arina Krasnikova pe Pexels.com

Dacă ai în plan, deja, să iei de la zero o cameră și să o transformi după bunul plac, atunci află că există câteva soluții pe care le-ai putea aborda. Exista idei de dressing pentru spațiu îngust sau generos și, indiferent de alegerea făcută, cu siguranță vei reuși să optimizezi perfect spațiul, pentru a putea depozita toate lucrurile. În condițiile unei amenajări a unui dressing mic și îngust, trebuie să iei măsurătorilor corespunzătoare și să alegi materialul din care se vor face sertarele sau ușile. Chiar și în condițiile unui dressing care nu oferă un spațiu generos, te afli în posibilitatea de a crea un loc mulat exact pe gusturile tale.

Un dormitor cu sifonier mare alb și pat

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Atunci când se pune problema unui dressing nu atât de generos ca spațiu, trebuie să ai în vedere materialul din care este fabricat corpul mobilier, dar și lucrurile care vor fi depozitate. Specialiștii în design interior recomandă să optezi pentru un lemn cu o consistență fină, dar durabilă în timp. În ultima perioadă, la o scurtă analiză pieței, mulți designeri s-au îndreptat către stilul minimalist sau clasic, în vederea amenajării unui asemenea spațiu. Un dressing îngust ar trebui format din elemente supraetajate, dar care să fie, în același timp, aerisite. Pentru proiectarea unui asemenea dressing, ideal ar fi să lucrezi cu un specialist în domeniu, pentru a te îndruma pas cu pas în vederea realizării planului final.

Un dormitor cu un pat, o comodă, un șifonier alb și un perete de cărămidă albă

de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Dacă dispui de un dormitor de dimensiuni mici, atunci ar fi ideal să alegi un dressing pe un singur perete. Pentru a oferi ideea de spațialitate în încăperea respectivă, una dintre uși poate fi statică, având pe suprafața sa o oglindă cu lumini LED. Acesta reprezintă un truc pe care mulți designeri de interior îl recomandă, pentru a oferi impresia unui spațiu mai mare. Pentru a fi sigur că faci alegerea corectă, ai în vedere toate dimensiunile spațiului. Și anume, lungimea, înălțimea și lățimea. Ține cont de un alt aspect la fel de important, și anume ușa de acces către cameră. Dacă dressingul va fi montat pe peretele unde se află ușa de acces, atunci asigură-te că aceasta nu va fi obstrucționată. Trebuie să iei în considerare toate aceste aspecte, pentru a-ți crea confortul de care ai nevoie, chiar la tine acasă. Notează toate dimensiunile respective într-un carnețel și, atunci când cauți corpurile de mobilier, nu uita să consulți toate datele. De altfel, ai posibilitatea să îți creezi un dressing pe comandă, așa cum îți dorești, dar pentru ca acest aspect să fie posibil, trebuie să ai toate datele corecte.

Unb dressing cu haine pe umerase si o persoană ține un umeras cu haine pe el.

Imagine de Los Muertos Crew pe Pexels.com

Pe de altă parte, trebuie să te gândești la funcționalitatea spațiului respectiv. Și anume, dacă dressingul este destinat doar lucrurilor tale sau sunt incluse și cele ale partenerului sau copilului. În condițiile în care dispui de o cameră mică și spațiul este destinat doar lucrurilor tale, atunci o compartimentare a acestui dressing va fi efectuată pe dimensiuni, pentru a putea pune atât hainele, cât și perechile de încălțăminte. O idee de amenajare a unui dressing mic poate consta în fixarea în perete a unor rafturi rezistente și montarea unei șine la nivelul tavanului, pentru o ușă glisantă. Ușa mobilă este o opțiune perfectă pentru spațiile mici, potrivit specialiștilor în design interior. De altfel, poate fi utilizat și un paravan din lemn de stejar, pentru a oferi mai mult stil și eleganță designului. Paravanul din lemn are puncte stabile și poate exista și montarea unuia cu șină pe tavan. Amenajarea unui dressing îngust poate fi o reală provocare, însă cu elementele potrivite și dimensiunile corecte se va putea crea un spațiu optim pentru lucrurile personale.

Un sifonier alb cu genti si umerase albe, plin de bluze pe umerase

Imagine de Anastasia Shuraeva pe Pexels.com

Pe lângă aceste idei de amenajare a unui dressing mic, există și cele ale unui spațiu generos sau direct pe hol. Precum și în cazul anterior, trebuie să cunoști dimensiunile întregului spațiu și să îl compartimentezi cât mai eficient, pentru a fi ordonat și aerisit totul. În cazul unei amenajări a unui dressing mare, poți opta pentru trei corpuri interconectate. De exemplu, corpul din mijloc poate avea o ușă simplă cu oglindă pe întreaga suprafață, iar celelalte două corpuri pot avea uși glisante. În compartimentarea acestui dulap din mijloc se pot monta rafturi de diferite dimensiuni. Dacă te vei raporta la un dormitor care are o înălțime de 2,5 metri, iar dulapul este pe întregul perete, atunci în partea inferioară a zonei de mijloc se pot monta bare pentru umerașe, pentru a-ți depozita ținutele călcate și apretate sau chiar gecile și paltoanele. Pentru o bună susținere a hainelor, se recomandă utilizarea unor umerașe din metal sau din lemn. Dacă ești o persoană căreia îi plac accesoriile, în special poșetele sau gențile, există umerașe speciale pentru ele.

Un dressing organizat cu o sectiune de umerase, în care se află un dulap cu o oglindă mare și haine

Imagine de Vika Glitter pe Pexels.com

În acest sens, poți opta pentru un umeraș de tip organizator, potrivit atât pentru poșete și gentuțe, cât și pentru curele și, de ce nu, eșarfe. Un astfel de element ar putea fi potrivit pentru cei care doresc să economisească din spațiu și să aibă toate lucrurile aranjate după bunul plac. În plus, asemenea umerașe ajută și la păstrarea formei genții sau poșetei, motiv pentru care nu va trebui să îți faci griji că le vei zgâria sau turti. Totodată, oferă și o bună accesibilitate în dressing, mai ales când ești pe grabă. Accesoriul îl iei ușor și rapid de pe umeraș. Pentru un asemenea element, este nevoie de un spațiu vertical. De aceea, pe partea din mijloc, acolo unde este montata una dintre bare, poate fi amplasat umerașul.

Un dormitor elegant cu un pat și un șifonier cu oglindă

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

O bună compartimentare a unui dulap în dormitor ar trebui să aibă cel puțin trei rafturi spațioase pentru pantaloni și lenjerie intimă. De asemenea, de altfel, ideal ar fi să aibă cel puțin două bare unde să fie amplasate umerașele pentru haine și accesorii. De altfel, atunci când vine vorba despre o bună compartimentare a unui dressing, trebuie să ai în vedere și alte elemente despre care vei afla îndată.

2. Ce trebuie să ai în vedere la o bună compartimentare a unui dressing, incluzând garderoba și accesoriile?

Un dressing elegant cu rafturi din lemn și iluminat

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Te-ai gândit ce elemente nu ar trebui să îți lipsească, atunci când dorești să ai o compartimentare optimă a unui dressing? Specialiștii în domeniu au câteva recomandări în acest sens, despre care vei afla imediat. Având în vedere ideea de amenajare a unui dressing exact pe gustul tău, ar trebui să iei în considerare modul în care vor fi depozitate ținutele vestimentare, accesoriile, dar și încălțămintea. Dacă dispui de un spațiu mai mare și dressingul va avea o dimensiune generoasă, atunci ar fi ideal să împarți dulapul în două sectoare. Într-unul vei depozita hainele pe care le îmbraci cel mai des sau chiar și pe cele specifice anotimpului cald, iar într-un alt sector al dulapului pot fi depozitate cele de iarnă.

O cameră de dressing cu secțiuni de umerase pentru organizarea hainelor

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Există o mulțime de idei de dressing care pot fi abordate, pentru a avea spațiul potrivit nevoilor tale. De aceea, specialiștii în domeniu recomandă să pui accent pe zonele personale de interes. De exemplu, dacă ești o persoană care deține multe accesorii, de la bijuterii prețioase și broșe, până la papioane și cravate, atunci ar fi recomandat să îți creezi un raft dedicat pentru ele. Există rafturi din lemn cu separatoare, ușor de montat și, implicit, de curățat, care pot fi perfecte pentru această trebuință. De asemenea, divizorul poate fi utilizat cu succes, atunci când dorești să ai ordine în accesorii. Este ideal și pentru lenjeria intimă. Un dulap compartimentat corespunzător îți va oferi rapiditate, atunci când cauți un anumit lucru, dar și o bună accesibilitate în momentul în care vrei să îți faci curățenie în garderobă.

Un dressing cu dulapuri albe și un scaun albastru

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

La o scurtă căutare pe paginile în care există designuri pentru interior, se pot observa o multitudine de idei de dressing pentru hol. Dacă ești decis să transformi holul într-un adevărat dressing, unde să ai toate hainele și accesoriile, atunci trebuie să iei în considerare mărimea pe care o are spațiul respectiv. Dacă holul este îngust, atunci ai putea opta pentru montarea unui dressing care să aibă bare pentru umerașe pe două rânduri. În acest mod, ai posibilitatea de a eficientiza spațiul. Dacă dispui de un hol generos, atunci poți monta un dressing compartimentat, iar pe peretele paralel se poate pune o oglindă cu leduri. Există o multitudine de idei de compartimentare a unui dressing, iar totul ține de cât de mare este spațiul pe care îl ai acasă. O compartimentare a unui dressing pe hol trebuie să aibă dimensiuni exacte, pentru o bună accesibilitate.

Un dressing cu rafturi și sertare pentru haine și oglindă

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

În același sens, există și idei de dressing pentru mansardă. Dacă partea superioară a casei este utilizată, în mare parte, pentru depozitare, atunci montarea unor rafturi și a unor uși glisante ar putea reprezenta o soluție ideală pentru tine, mai ales dacă ești deținătorul unei garderobe mari. În altă ordine de idei, amenajarea unui dressing în mansardă poate fi de bun augur, mai ales în perioadele în care ținutele vestimentare trebuie să fie schimbate în funcție de sezon. De exemplu, în dressingul de la mansardă pot fi depozitate ținutele de vară, în timpul iernii. Atunci când sezonul rece vine, le poți schimba locul. În acest mod, vei avea totul ordonat, întotdeauna.

Un hol cu uși din lemn și rafturi

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Printre aceste idei de amenajare a unui dressing se află și cea în care poți alege să asamblezi un stativ special pentru ținutele office. Dacă ești nevoit să îmbraci des ținute pentru birou și îți dorești să nu le amesteci cu celelalte haine, pentru a le ține neșifonate, atunci ar fi ideal un stativ cu umerașe pentru pantaloni și umerașe din lemn pentru cămăși. Totodată, dacă ținuta ta office conține alte elemente, există, de exemplu și umerașe pentru fuste, special create pentru confortul de care ai nevoie. Tot pe stativ se poate agăța un umeraș pentru genți și cravate, fiind un element perfect pentru depozitarea acestor accesorii.

Un suport cu haine pe umerase atârnate în fața unui perete

Imagine de Rachel Claire pe Pexels.com

Amenajarea unei camere cu dressing poate să includă chiar și o comodă cu cel puțin trei sertare, dacă nu dorești să îți pui accesoriile în dulapul în care vor sta hainele. Dar dacă dorești ca toate lucrurile să se regăsească în același loc, atunci există idei de compartimentare pentru șifoniere care au câteva rafturi din lemn, de mici dimensiuni, special create pentru astfel de accesorii.

Pe lângă toate aceste aspecte, te-ai gândit ce element nu ar trebui să îți lipsească la procesul de compartimentare a acestor dressinguri? Există câteva lucruri pe care le-ai putea lua în considerare, odată ce te decizi să amenajezi dormitorul. Despre acestea vei afla îndată.

3. Ce elemente să nu îți lipsească la procesul de compartimentare a acestor dressinguri?

O cameră de dressing cu secțiuni de umerase

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Pe lângă toate aceste idei de dressing pentru dormitor, există și alte elemente pe care ar trebui să le iei în considerare, atunci când vine vorba despre optimizarea spațiului de care dispui.

Dacă alegi o compartimentare a unui dressing cu 3 uși, atunci ar fi recomandat să începi să împarți tipurile de articole vestimentare pe care le ai. În prima compartimentare de șifonier, poți așeza umerașe pentru tricouri, dar și gențile, curelele și eșarfele. Acestea vor sta perfect și vor fi ferite de particulele de praf, în cazul în care compartimentul se va închide cu ușă. Există și variante de umerașe pliabile, care pot fi perfecte pentru cei care doresc să optimizeze cât mai bine spațiul. Un dressing trebuie să aibă o compartimentare utilă și „la linie”, pentru ca fiecare lucru să fie ordonat. În a doua compartimentare a dulapului cu haine, ar fi ideal să fie montate mai multe rafturi, pentru a depozita accesoriile. Ceasurile, lănțișoarele, cerceii, brățările sau broșele, mai ales dacă ești o persoană colecționară, pot fi așezate pe mici stative special create pentru bijuterii și, apoi, în rafturile din dulap.

O cameră de dressing cu dulapuri albe

Imagine de Anastasia Shuraeva pe Pexels.com

În a treia compartimentare a unui dulap tip dressing, pot fi depozitate hainele mai groase, puloverele, gecile pantalonii, dar și rochiile. De exemplu, există umerașe cu clips, care ar putea fi perfecte pentru pantaloni sau alte articole vestimentare care trebuie să aibă fibrele cât mai drepte și aerisite. Un alt model de compartimentare a unui dressing reprezintă dulapul care se întinde pe toată suprafața unui perete. De exemplu, dacă dispui de un spațiu generos și îți montezi un dulap de haine lung de peste 7 metri, atunci poți îl poți împărți în patru secțiuni. În prima se pot depozita hainele de vară, în cea de-a doua pot sta hainele de iarnă, în cea de-a treia compartimentare se pot așeza perechile de încălțăminte, iar în ultima secțiune pot fi așezate celelalte accesorii.

O cameră de dressing cu secțiuni de umerase pentru organizarea hainelor

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Referitor la o amenajare a unui dressing în debara, spațiul de care dispui ar putea fi destul de mic. Pentru a avea mobilitatea necesară, este ideal doar să montezi câteva rafturi, de sus până jos, unde se pot depozita hainele mai puțin uzitate, dar și încălțămintea. Amenajarea unei debara stil dressing poate fi mai ușoară și ar putea implica un buget mult mai mic. Pe piață sunt oferite o mulțime de idei de amenajare a unui dormitor cu dressing, însă trebuie să reții faptul că ai posibilitatea să faci de la zero planul pe care ți-l propui. De exemplu, poți avea în față un plan al unui dressing și să ai alte viziuni care să îi schimbe total forma.

Camera de dressing cu umerase pentru haine

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Pe lângă toate acestea, o compartimentare a unui dressing pentru dormitor ar trebui să aibă și produse care să mențină aerul din interior cât mai proaspăt. Există câteva trucuri care pot fi abordate în acest sens. Pentru o bună ventilare a dressingului, poți să ții ușile deschise concomitent cu geamul din încăpere. Două ore pe zi ar trebui să fie suficiente. De altfel, poți să amplasezi câteva pliculețe cu naftalină sau cu diverse arome (lavandă, pin, vanilie) printre haine.

O cameră de dressing cu podea și rafturi din lemn

Imagine de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Amenajarea unui dressing în dormitor nu ar trebui să fie lipsită de o oglindă. Nu doar că va oferi spațialitate, însă va fi utilă atunci când vei dori să îți privești ținuta, după ce o vei îmbrăca. Un dressing trebuie să aibă o amenajare ca la carte, pentru a menține o ordine între lucrurile personale. Amenajarea dressingului poate fi efectuată și sub atenta supraveghere a unui specialist în domeniu, care îți poate arăta cum ar trebui să fie așezate hainele în așa fel încât să fie, deja, structurate pe ideea de ținute gata de purtat.

 

În final, amenajarea unui dressing în apartament ar putea fi o reală provocare pentru oricine. De aceea, atunci când pornești la drum cu un plan, asigură-te că are elementele pe care ți le dorești și că ai putea fi dispus să faci mici compromisuri, în condițiile în care nu găsești cu exactitate piesele de mobilier pentru ți le-ai dori. Dacă dorești să amenajezi întregul spațiu, însă nu cunoști cum ar trebui întrepătrunse toate elementele, atunci ar fi ideal să ceri sfaturile unui designer de interior. Acesta va face un plan, alături de tine. De altfel, te-ar putea ajuta să te încadrezi în bugetul de care dispui pentru o astfel de transformare. Astfel, când ai pe listă idei pentru dressing, asigură-te că alegi cea mai bună variantă pentru garderoba ta!