Sursa foto: Shutterstock.com
Organizarea bucătăriei este un pas esențial care trebuie urmat în orice locuință. Aceasta este aproape cea mai utilizată încăpere din casă, motiv pentru care toate lucrurile trebuie să fie perfect aranjate și cât mai la îndemână, pentru a ușura procesul persoanei care gătește.
Tocmai pentru că sunt atât de multe lucruri care trebuie să fie depozitate aici, de la veselă mare și mică, până la alimente de diferite feluri, tacâmuri și oale, spațiul necesită o aranjare atentă, astfel încât fiecare lucru să aibă locul său specific. Dacă nu știi exact de unde să începi sau cum să realizezi organizarea dulapului de bucătărie, ai ajuns în locul potrivit.
În continuare, în acest articol, vom discuta pe larg despre tot ce presupune amenajarea unei bucătării, pentru a optimiza cât de mult se poate fiecare spațiu în parte și pentru a te bucura de o încăpere funcțională și practică.
Cuprins:
- Organizarea bucătăriei - cum se organizează cât mai eficient această încăpere?
- Organizarea dulapului de bucătărie - idei strategice pentru aranjarea dulapurilor
- Organizarea dulapurilor de bucătarie - idei de folosire a organizatoarelor și etajerelor pentru a aranja produsele din bucătărie
- Idei de organizare a bucătăriei - alte sfaturi practice + greșeli de evitat
1. Organizarea bucătăriei - cum se organizează cât mai eficient această încăpere?
Înainte de organizarea dulapurilor de bucătărie, trebuie să ai în minte câteva reguli simple, dar importante, pentru eficientizarea spațiului.
Primul pas este să evaluezi cât mai bine locul disponibil. Este necesar să analizezi dimensiunile bucătăriei și să identifici din start zonele esențiale: zona de preparare a mâncărurilor, locul destinat aragazului, spațiul pentru dulapuri și amplasarea chiuvetei. Este important să împarți spațiul în mod logic și cât mai strategic, astfel încât să poți avea acces ușor la toate elementele necesare.
Sursa foto: Shutterstock.com
Un lucru la fel de important mai este și organizarea bucătăriei pe categorii și gruparea articolelor similare împreună. De exemplu, extrem de relevant ar fi să pui ustensilele de gătit într-un sertar dedicat lor, condimentele pe un alt raft special și vasele de gătit într-o zonă apropiată de plită sau cuptor.
Când vine vorba de organizarea bucătăriei, este esențial să maximizăm spațiul de depozitare utilizând soluții inteligente, cum ar fi diverse rafturi și organizatoare. De asemenea, ca în orice altă încăpere, este important să valorifici cât mai mult spațiul vertical de pe pereți, deoarece acesta rămâne adesea neutilizat. Astfel, poți amplasa acolo diverse obiecte, de la pahare și recipiente pentru condimente, până la elemente decorative, perfecte pentru a personaliza bucătăria.
Un alt truc important, care te va ajuta să ai constant parte de o încăpere bine organizată, este depozitarea corectă a alimentelor. Pentru a menține ordinea și a găsi rapid ceea ce cauți, poți folosi recipiente transparente. Acestea îți permit să vezi întregul conținut dintr-o privire și previn alterarea rapidă a acestuia, datorită capacului etanș care nu lasă aerul să pătrundă. Etichetează fiecare cutie în parte, pentru a identifica cât mai ușor alimentele și pentru a nu pierde timp inutil în acest sens.
Sursa foto: Shutterstock.com
Această organizare detaliată este esențială pentru a menține blatul de bucătărie liber și a oferi confort maxim în timpul gătitului. Acolo trebuie amplasate doar micile electrocasnice, cum ar fi espressorul, prăjitorul de pâine și câteva ustensile de bază. Restul echipamentelor trebuie să aibă locul lor specific pe rafturi sau în dulapuri.
2. Organizarea dulapului de bucătărie - idei strategice pentru aranjarea dulapurilor
Dispunerea și organizarea dulapului de bucătărie sunt esențiale pentru a crea un spațiu funcțional și eficient. Așadar, dacă nu știi exact cum ar trebui să le așezi, pentru a obține aceste beneficii, avem în continuare câteva idei importante de luat în calcul.
În primul rând, dulapul care conține vesela ar trebui să fie situat cât mai aproape de zona de spălat vase sau de mașina de spălat. Acest detaliu, aparent minor, te va ajuta să așezi rapid la loc toate farfuriile, bolurile, după ce acestea au fost uscate. El poate fi amplasat la o înălțime confortabilă pentru un acces facil. Înăuntru, locurile pentru fiecare categorie de veselă în parte ar trebui să fie unele clare: cele mai mari, întinse, să fie amplasate în spate, cele medii și mici în față, iar bolurile, în cazul în care nu ai un loc separat pentru ele, pot fi așezate peste ele. Această organizare va menține mereu ordinea în interior și te va ajuta să găsești întotdeauna ceea ce ai nevoie.
Sursa foto: Shutterstock.com
Un alt dulap sau sertar ar trebui să fie disponibil pentru vasele mai mari, precum oalele de gătit și tigăile. Dacă este posibil, acesta ar trebui să fie amplasat cât mai aproape de aragaz. Pentru a menține locul perfect organizat, poți folosi diverse suporturi atât pentru capace, cât și pentru vase.
Sursa foto: Shutterstock.com
Următorul pe lista noastră este sertarul pentru tacâmuri, care, de regulă, este amplasat în dulapul principal al oricărui mobilier de bucătărie. Acesta ar trebui să fie compartimentat perfect, astfel încât toate ustensilele de gătit, cuțitele, furculițele și lingurile să aibă locul lor individual. Apoi, în restul sertarelor din cadrul aceluiași corp, poți amplasa alte lucruri necesare pentru gătit, cum ar fi hârtia de copt, pungile sau sacii de gunoi.
Fotografie de Castorly Stock pe Pexels.com
Condimentele ar trebui să fie depozitate într-un dulap mic, situat în apropierea zonei de gătit. Poate fi vorba fie de un corp amplasat pe perete, fie pur și simplu de niște rafturi, care să permită accesul rapid și ușor la aceste mirodenii ce sunt des folosite. Organizatoarele pentru condimente, cum ar fi borcănașele etichetate, sunt esențiale pentru a le păstra ordonate și ușor de găsit mereu.
Un alt dulap esențial este cel destinat alimentelor neperisabile, care ar trebui să fie amplasat într-o zonă ușor accesibilă și să ofere suficient spațiu de depozitare, deoarece mereu se adună diverse produse noi. Astfel, el poate fi organizat chiar în centrul mobilierului de bucătărie și dotat cu tot felul de recipiente și coșulețe, pentru a păstra ingredientele pe care le folosești frecvent cât mai bine ordonate.
Astfel, organizarea eficientă a dulapurilor din bucătărie nu doar că îmbunătățește funcționalitatea spațiului, ci și contribuie la un mediu de gătit mai ordonat și mult mai plăcut. Aplicând aceste trucuri, vei observa cum viața ta va deveni imediat mai simplă.
3. Organizarea dulapurilor de bucătărie - idei de folosire a organizatoarelor și etajerelor pentru a aranja produsele din bucătărie
Uneori, mobilierul nu este suficient de mare și de încăpător pentru a reuși să stochezi acolo toate lucrurile de care ai nevoie, motiv pentru care anumite ingrediente și recipiente ajung să fie aruncate la întâmplare prin încăpere. Tocmai pentru a preveni acest lucru, ai nevoie de niște soluții de organizare pentru bucătărie eficiente, care te vor ajuta să menții mereu ordinea și să ai parte de un spațiu perfect, indiferent de dimensiunea acestuia.
Revenind la condimente, acestea sunt, fără doar și poate, esențiale în orice bucătărie, dar depozitarea lor poate fi uneori dificilă, mai ales dacă nu ai la dispoziție un dulap rezervat pentru ele. Astfel, soluțiile salvatoare în acest caz pot fi chiar rafturile și etajerele de perete. Acestea pot fi montate simplu în locurile rămase libere, fiind, astfel, nu doar foarte utile, dar și importante pentru decorul general al încăperii. În funcție de modelul ales, pe lângă borcanele cu mirodenii, poți plasa cești de cafea sau agăța căni mai mari, deoarece aceste etajere sunt dotate cu suporturi pentru pahare și grilaje pentru farfurioare de cafea. Pe site-ul nostru, vei găsi modele inovatoare, moderne și multifuncționale. Cea mai bună parte este că montajul este simplu, nefiind necesară experiență în domeniu.
Sursa foto: unicutil.ro
Alimentele neperisabile, cum ar fi cerealele, pastele, făina, dar și alte lucruri asemănătoare pot fi și ele amplasate la vedere, pe diferite organizatoare elegante și bine compartimentate. Pentru a adăuga un plus de farmec și pentru a asigura un aspect vizual plăcut bucătăriei tale, este recomandat să folosești recipiente transparente. Acest lucru nu doar că va contribui la estetica generală a încăperii, dar va îmbunătăți și designul acesteia.
Sursa foto: unicutil.ro
Deasupra blatului de lucru, în cazul în care dulapurile sunt montate la o înălțime destul de mare, mai poți opta și pentru o etajeră care să conțină diferite spații inteligente pentru amplasarea obiectelor indispensabile. De exemplu, poți plasa aici recipientele cu ulei și oțet, sarea și piperul, pe care le folosești frecvent, precum și un prosop de mâini, deoarece există modele care includ o bară specială, perfectă pentru acest scop. Mai mult, designul modern și simplu, cu linii curate și elegante, pe care-l au majoritatea organizatoarelor disponibile la noi pe site, te vor ajuta să ai parte de un spațiu extrem de modern și curat din punct de vedere vizual.
Sursa foto: unicutil.ro
Sursa foto: Shutterstock.com
4. Idei de organizare a bucătăriei - alte sfaturi practice + greșeli de evitat
Așadar, după cum probabil ai văzut deja, organizarea bucătăriei nu este doar despre estetică, ci și despre funcționalitate. Un spațiu bine pus la punct îți poate simplifica viața, făcând din prepararea meselor o adevărată plăcere. În continuare, o să-ți oferim alte sfaturi utile care îți pot fi de ajutor în acest proces.
Atunci când începi să așezi toate lucrurile pe rafturi, în organizatoare, este bine să arunci la coș obiectele nefolositoare sau pe cele expirate, deteriorate etc. Păstrează doar ceea ce folosești frecvent, deoarece restul nu fac decât să-ți încarce degeaba spațiul.
Sursa foto: Shutterstock.com
Un alt truc important este să așezi obiectele pe care le folosești mai rar pe rafturile superioare. Astfel, vei avea la îndemână lucrurile pe care le utilizezi frecvent, fără să fie nevoie să apelezi constant la ajutorul unui scaun sau al unei scări, pentru a ajunge la lucrurile mai greu accesibile.
Pentru a optimiza eficiența corpurilor de mobilier, poți instala pe interiorul ușilor diverse suporturi, creând astfel spațiu suplimentar pentru depozitarea articolelor mici.
Când vine vorba de greșelile frecvente, una dintre cele mai comune este aceea de a lăsa cât mai multe obiecte pe blatul de lucru, din considerentul că acestea trebuie să fie la îndemână. De fapt, asta nu va face decât să te încurce și mai mult în timpul procesului de gătire, motiv pentru care trebuie să le organizezi după principiile și soluțiile pe care ți le-am oferit în acest articol.
Sursa foto: Shutterstock.com
Insuficiența iluminării este o altă greșeală comună, de aceea este esențial să nu neglijezi acest aspect. Asigură-te că ai surse adecvate de lumină în toate zonele bucătăriei, inclusiv sub dulapuri, pentru a ilumina blaturile. Poți utiliza benzi LED plasate strategic, care nu doar că fac spațiul mai funcțional, dar creează și o atmosferă ambientală și relaxantă.
Nu în ultimul rând, o altă greșeală frecventă este subestimarea locurilor de depozitare. Planifică suficient de bine spațiul încă de la început pentru toate articolele de bucătărie, inclusiv pentru cele care sunt utilizate mai rar.
În concluzie, organizarea bucătăriei poate fi o activitate plăcută dacă ai la dispoziție soluțiile eficiente necesare. Este suficient să acorzi puțin mai mult timp acestui proces și să investești în rafturi și etajere care îți pot simplifica semnificativ viața. Tu ce crezi despre aceste soluții?