Un dressing cu un mare oglindă și haine - cum să organizezi hainele și să optimizezi spațiul cu umerase

Fotografie de Max Rahubovskiy pe Pexels.com  

Organizarea lucrurilor într-o casă ar putea fi o adevărată provocare, mai ales atunci când trebuie să eficientizezi spațiul cât mai bine și să menții constant o ordine. De exemplu, organizarea dulapului cu haine trebuie să fie efectuată în mai multe etape, pentru a le aranja corespunzător și pentru a fi cât mai aerisite. Deși acest lucru s-ar putea realiza mai greu in dulapurile și spațiile mici, există câteva trucuri care ar putea fi luate în considerare, pentru o bună optimizare. În acest sens, poți urma mai mulți pași în procesul de organizare a unor haine în dulap, mai ales dacă dorești să le aranjezi în funcție de grosime, de sezon sau chiar și în funcție de ocazia la care pot fi purtate.

Optimizarea spațiului de care dispui este un pas esențial, mai ales când ai în plan să îți achiziționezi sau să îți confecționezi articole vestimentare noi. De altfel, din garderobă, mai ales în cazul doamnelor și domnișoarelor, nu lipsesc nici accesoriile. Gențile, poșetele, curelele, eșarfele, mănușile, încălțămintea sau diverse bijuterii pot fi integrate cu succes în dulapuri. De aceea, în cele ce urmează, vei descoperi mai multe recomandări și idei în vederea unei bune organizări a hainelor și accesoriilor în dulapuri, dar și modurile în care poți aranja rafturile și compartimentele pentru a fi cât mai încăpătoare. De asemenea, vei mai afla câteva informații legate de modul în care ai putea să menții prospețimea în dulapurile tale.

Un dulap cu oglindă și haine - organizare și optimizare a spațiului pentru haine și accesorii

Fotografie de TEENA COBB pe Pixabay.com 

Organizarea dulapului cu haine trebuie să fie cât mai practică și eficientă, pentru a avea spațiu suficient pentru toate lucrurile pe care le deții. Uneori, ar putea părea dificilă această etapă, însă, odată îndeplinită, nu vei mai sta cu grijă că nu găsești articolul vestimentar sau accesoriul pe care îl cauți. Unul dintre cei mai importanți pași pe care ar trebui să îi urmezi reprezintă sortarea hainelor și accesoriilor. Înainte de a face acest lucru, trebuie să acorzi atenție tipologiei de mobilier pe care o ai în cameră și în care urmează să aranjezi hainele și accesoriile. Cel de-al doilea detaliu este reprezentat de elementele pe care le atașezi în dulapul cu haine, pentru o bună compartimentare. 

Iată ce ar trebui să cuprindă organizarea dulapului cu haine! 

Dulap de haine cu spatii separate pentru fiecare tip de imbracaminte

Fotografie de Lisaphotos195 pe Pixabay.com 

Mai înainte de toate, trebuie să ai în vedere tipul de mobilier. Dacă dispui de un dressing cu cel puțin două compartimente spațioase, atunci va trebui să le împarți cât mai bine, pentru a depozita hainele în funcție de sezon sau necesitate. Într-un dressing cu uși pe șină, specialiștii recomandă să existe cel puțin două bare unde se vor agăța umerașele. Un alt element care poate contribui la optimizarea spațiului este reprezentat de umerașele pentru genți și accesorii (cravate și curele). De altfel, se pot utiliza umerașe cu clips, care pot fi ideale pentru pantaloni, blugi și colanți. Umerașele cu cleme ar putea reprezenta opțiunea perfectă, dacă ești în căutarea unor soluții prin care să îți ții pantalonii cât mai aerisiți și neșifonați. În plus, este mai accesibil să depozitezi pantalonii în acest fel, mai ales atunci când dispui de un spațiu generos și, implicit, de un dressing încăpător.

De altfel, în dressingul spațios mai poți amplasa cel puțin patru rafturi cu placaj lung, dacă acestea nu sunt deja montate. Asigură-te că rafturile din placaj din lemn sunt prinse cu simț de răspundere, pentru a nu risca să se lase sau să dezmembreze din cauza greutății. Specialiștii în design interior recomandă ca persoanele care doresc să aibă un dressing stabil, să investească în piese de mobilier care au prindere în pereți, realizate din lemn gros. În acest fel, nu riști ca greutatea să destabilizeze dulapul cu haine. Există și dressinguri proiectate pe cadru de metal, care pot fi recomandate pentru cei care sunt adepții stilului minimalist sau industrial. Pentru a fi cât mai practic totul, pot fi utilizate umerașe pliabile, perfecte pentru menținerea ordinii printre haine.

Un dulap alb cu haine și accesorii

Fotografie de la  Anastasia  Shuraeva pe Pexels.com 

Haine și accesorii organizate într-un dulap

Fotografie de Ksenia Chernaya pe Pexels.com

În condițiile în care nu dispui de un spațiu generos, însă dorești să optimizezi cât mai bine dulapul, atunci ar fi ideal să optezi pentru rafturile suprapuse, montate stabil în perete. Apoi, poți împărți spațiul respectiv, în funcție de necesitate. De exemplu, o parte o dedici hainelor de iarnă, iar în cealaltă parte vor fi așezate ținutele pentru anotimpul cald. Există o multitudine de idei pentru organizarea unui dulap cu haine, iar acestea trebuie să se plieze pe dorințele proprii, de la modul în care este compartimentat spațiul, până la așezarea propriu-zisă a lucrurilor.

Un dulap plin cu haine și o geantă

Fotografie de Meruyert Gonullu pe Pexels.com 

Referitor la cel de-al doilea element important într-o bună organizare a hainelor în dulap, ar fi util să îți creezi o listă cu obiectele pe care să le utilizezi în acest proces. Pentru a menține o ordine între haine, este ideal să utilizezi umerașe, dar și un stender cu suport pentru pantofi. De cele mai multe ori, un asemenea corp este făcut din metal. Separat, există și suporturi pentru haine, cu umerașe încorporate direct pe bara metalică. Dacă dispui de un loc în dormitor sau în mansardă, ai putea alege să montezi un asemenea corp, pentru a așeza ținutele sau accesoriile pe care le utilizezi fie zilnic, fie săptămânal. Există articole vestimentare care sunt utilizate sezonier (de exemplu, geaca sau paltonul). Pentru o bună accesibilitate și pentru a nu se șifona, se recomandă utilizarea unui astfel de suport. Poate fi ales și în funcție de formă – pătrată sau triunghiulară. Totodată, există și varianta unui suport cu pantofar, ideal pentru a fi amplasat la intrarea în casă sau în mansardă.

Un sifonier alb cu genti si umerase albe, plin de bluze pe umerase

Fotografie de Anastasia Shuraeva pe Pexels.com  

Pe de altă parte, dacă ești o persoană care poartă cravate sau curele, atunci află că există umerașe special create pentru așezarea acestor accesorii. Umerașele pentru depozitarea curelelor sau cravatelor au cârlige și pot fi agățate direct în dressing, în zona cămășilor. Dacă ești o persoană pasionată de fashion și deții o multitudine de paltoane, cămăși sau geci, însă îți dorești să ai o bună mobilitate atunci când îți creezi o ținută, poți pune pe listă și un portmantou din lemn. Dacă dispui de un spațiu generos sau de o mansardă amenajată ca un dressing, atunci un portmantou ar putea fi o soluție optimă pentru depozitarea unor astfel de articole. 

Dulap de haine cu umerase

Fotografie de Polina Tankilevitch pe Pexels.com   

În condițiile în care ai o colecție impresionantă de batiste, fulare și eșarfe, atunci poți integra pe lista ta și un umeraș catifelat. Acesta poate fi amplasat alături de umerașul pentru curele și cravate, în dressing, fiind un element perfect pentru persoanele care doresc să își aleagă accesoriul cât mai repede, fără să fie șifonat.

O femeie stă pe podea, în fața unui dulap de haine, aranjându-și hainele

Fotografie de Andrea Piacquadio pe Pexels.com   

Dacă dulapul cu haine este amplasat într-un dormitor de dimensiuni mari și ți-a rămas un spațiu care poate fi transformat, atunci poți adăuga pe listă și un cuier multifuncțional de dormitor, din lemn cu metal. Ar putea fi util pentru agățarea anumitor articole vestimentare des folosite, precum halatul pentru casă, pijamaua sau un șal.

Un suport cu haine și pălării pe el. O varietate de culori și stiluri

Fotografie de Rosana Solis pe Pexels.com  

În partea de sus a dulapului, poți depozita diverse cutii cu accesorii sau haine pe care nu le utilizezi atât de des. De asemenea, referitor la accesorii, ai putea investi în casete de bijuterii catifelate sau din lemn, în care îți poți pune chiar și ceasurile, pentru a fi ținute departe de particulele de praf. Le poți amplasa pe un raft care să fie la îndemâna ta. Tot pe acesta poți  depozita și parfumuri sau un organizator metalic pentru lănțișoare și cercei. 

Două femei organizând dulapul cu haine și admirând bijuteriile

Fotografie de la  Anastasia Shuraeva pe Pexels.com  

Dulap dressing cu oglindă și haine. Design elegant pentru organizarea hainelor. Spațiu practic și bine organizat

Fotografie de Huy Nguyen pe Unsplash.com

2. Pașii de urmat în procesul de organizare a unor haine în dulap

Dulapul dressing gol, organizat cu haine

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com 

În procesul de organizare a unor haine în dulap trebuie să ai în vedere, în primul rând, tipurile de ținute din garderobă. Ar fi recomandat să așezi hainele și accesoriile în funcție de sezon, necesitate, frecvența de folosire, dar și de materialul din care sunt confecționate. Acest ultim aspect este foarte important, deoarece, dacă există articole vestimentare care se pot șifona rapid, atunci ar fi ideal să nu fie amestecate cu alte haine și nici să fie împăturite și așezate în sertare sau pe rafturi.

Femeie organizând hainele în dulap, ținând o cămașă  umeraș

Fotografie de Dayvison Tadeu pe Pexels.com 

De exemplu, dacă ai perechi de pantaloni care se pot șifona cu ușurință (de pildă, cele confecționate din stofă), atunci poți utiliza umerașe pentru pantaloni, care pot fi așezate pe bara metalică sau din lemn a dressingului. În acest mod, nu vei sta cu grijă că trebuie să îi calci mereu, înainte de utilizare. Pantalonii pot fi așezați pe aceste umerașe și, astfel, nu va mai trebui să îi depozitezi pe rafturile din șifonier. În plus, ai o accesibilitate rapidă și eviți, în acest mod, să „răscolești” tot dulapul, pentru a găsi articolul vestimentar favorit.

Organizare dulap: cămăși albe pe umerase în dressing

Fotografie de CHUTTERSNAP pe Unsplash.com

pantofi cu toc pe rafturi. Simplu și eficient pentru a economisi spațiu

Fotografie de Anastasia Shuraeva pe Pexels.com 

Atunci când organizezi dulapul cu haine, trebuie să ții cont și de lucrurile pe care le pui pe rafturile superioare și pe cele inferioare. Se recomandă așezarea obiectelor grele în partea inferioară, pentru a nu risca să debalansezi șifonierul, în condițiile în care nu este fixat cu șuruburi în perete. De altfel, ai accesibilitate mai mare în acest mod.

O cameră de dressing cu dulapuri albe

Fotografie de Anastasia Shuraeva pe Pexels.com 

Din procesul de organizare a unor haine și accesorii în dulap nu trebuie să lipsească sertarele cu despărțitoare. Astfel de sertare sunt recomandate pentru depozitarea lenjeriei intime, a ciorapilor, bentițelor sau chiar a papucilor de casă. În condițiile în care dulapul tău nu dispune de un sertar cu despărțitoare, atunci ar fi ideal ca lenjeria intimă să fie pusă în sertarul unei comode de dormitor.

Persoană cu o palarie și haine pe un stender, organizate în dulapul cu 5 haine pe umerase

Fotografie de RDNE Stock project pe Pexels.com  

Iată câțiva pași pe care să îi urmezi, atunci când îți aranjezi dulapul cu haine:

  • Asigură-te că lenjeria intimă nu va fi amestecată cu alte articole vestimentare, deoarece acestea trebuie să stea într-un spațiu cât mai aerisit și accesibil.
  • Depozitează lucrurile foarte grele (cutii, de exemplu) pe care nu le utilizezi des în partea de sus a dulapului.
  • Pantalonii care se șifonează ar trebui să fie depozitați pe umerașele speciale care vor fi agățate pe bara metalică sau din lemn a șifonierului.
  • Utilizează umerașe pentru fuste și depozitează-le pe bara superioară din dressing, fiind un spațiu ideal pentru hainele care nu au o densitate prea mare.
  • Dacă dressingul prezintă un loc special pentru încălțăminte, atunci asigură-te că perechile vor fi curățate înainte și așezate în funcție de sezon. Dacă există două compartimente pentru încălțăminte, depozitează cizmele și bocancii jos, iar deasupra papucii, sandalele, pantofii cu toc și adidașii.
  • Dacă ai pulovere cu diverse tipuri de materiale, atunci poți să le calci și să le împachetezi, pentru a le depozita pe rafturi sau în sertare. Ține cont de tipologia puloverului și încearcă să nu le amesteci între ele.
  • Dacă ai ales să montezi rafturi suplimentare, din placaj subțire, atunci ai grijă să depozitezi lucruri cu dimensiuni mici și cât mai ușoare.
  • Utilizează umerașe pentru tricouri, pentru a le aranja cât mai eficient și pentru a-ți optimiza spațiul din șifonier. 
  • Înainte de a pune cămășile pe umerașe, asigură-te că sunt curățate și călcate.
  • Când ai zile pline și ești nevoit să ai ținutele vestimentare pregătite din timp, pentru job sau școală, utilizează un stender, dacă îți permite spațiul. În condițiile în care nu ai spațiu suficient pentru amplasarea unui astfel de corp, atunci lasă-ți o zonă liberă în șifonier, unde să pui hainele pentru ziua următoare.
  • Accesoriile (în special, lănțișoarele, inelele, cerceii și ceasurile) pot fi depozitate în cutiuțe din lemn sau în cele căptușite cu satin sau catifea, apoi pot fi așezate într-unul dintre rafturile din dressing. Dacă există această posibilitate, poți fructifica spațiul de pe ușile șifonierului, dacă nu sunt montate pe șine – se pot amplasa diverse bare cu cârlige, pentru a depozita lănțișoarele.
  • Mai există posibilitatea de a aranja hainele în funcție de culori.
O tânără organizează hainele în dulap și își ascunde fața cu ele

Fotografie de Subiyanto pe Pexels.com  

Pe lângă toate aceste aspecte, ține cont de una dintre cele mai importante lucruri, și anume să nu amesteci hainele între ele. Ține dressingul cât mai ordonat, punând hainele de vară într-o parte, iar cele de iarnă în alt compartiment. De exemplu, în spațiul în care aranjezi hainele de iarnă (gecile, paltoanele, puloverele și pantalonii cu material gros), ai putea agăța de bara de susținere și un umeraș pentru fulare și căciuli. Dacă nu dorești un astfel de dispozitiv, atunci mănușile, fularele și căciulile pot fi puse separat, într-unul dintre sertarele comodei în care se află și lenjeria intimă.

De asemenea, în continuare vei descoperi ce ar trebui să faci, pentru a-ți menține prospețimea, după organizarea hainelor în dulap. Regăsești și câteva trucuri care te-ar putea ajuta, pe o perioadă îndelungată.

3. Cum să menții prospețimea, după organizarea hainelor în dulap?

Organizare haine in dulap: haine in sertar, ordonate pe categorii, culori si sezoane

Fotografie de Francesco Paggiaro pe Pexels.com  

Există mai multe modalități prin care poți menține curățenia și un aer proaspăt printre hainele și perechile de încălțăminte. Atunci când te apuci de organizarea dulapului cu haine, ar fi recomandat să păstrezi mici spații între haine, pe rafturi, în separatoare și în zona unde sunt amplasate umerașele. În acest mod, îți va fi mai ușor să menții prospețimea printre acestea. Iată care sunt modalitățile pe care le poți aborda în acest sens!

O pereche de blugi, pulover și ochelari pe fundal alb

Fotografie de Ylanite Koppens pe Pexels.com  

  • Utilizează produsele speciale pentru prospețimea hainelor

După ce aranjezi toate hainele în dulapuri, ar fi indicat să pui pe rafturi odorizante cu aromă de lavandă, lemongrass, levănțică, vanilie sau chiar antitabac. Astfel de odorizante absorb mirosurile neplăcute. În acest fel, atunci când vei deschide ușa dressingului, vei fi întâmpinat de o mireasmă plăcută, iar hainele își vor menține un miros proaspăt.

  • Pune săculeți cu naftalină pentru a ține moliile la distanță

De altfel, pe lângă prospețime, trebuie să menții și „sănătatea” hainelor. Acest aspect poate fi îndeplinit prin intermediul pliculețelor cu naftalină. Substanța emanată în aer va ține la distanță moliile, astfel hainele tale nu vor fi deteriorate.

Un dormitor cu pat, comodă și oglindă. Dulapul spațios are un dressing și un taburet bleu catifelat pentru organizarea hainelor

Fotografie de Max Rahubovskiy pe Pexels.com  

  • Spală hainele cu un balsam puternic, înainte de a le așeza în dulap

Un alt mod prin care poți menține prospețimea hainelor reprezintă spălarea acestora cu un balsam care are o aromă puternică și fresh. Substanța se va impregna, pentru o perioadă, în țesături, iar tu te vei putea bucura de un miros plăcut. Asigură-te că utilizezi produse care nu deteriorează materialul textil.

  • Pune săculeți parfumați printre articolele vestimentare sau săpun

Un alt mod prin care poți menține un miros plăcut reprezintă amplasarea unor săculeți parfumați printre haine. Nu uita că aceștia trebuie să fie schimbați periodic. Pot fi utilizate și uleiuri esențiale, însă ai grijă să nu le alegi pe cele care pătează. De altfel, o alegere clasică, încă din „bătrâni”, este săpunul. Poți pune săpunuri de dimensiuni mici pe rafturi, sub haine.

Un bărbat ambalează haine într-o cutie

Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels.com  

  • Parfumează-ți hainele cu câteva ore înainte de a le purta

Un alt truc pe care l-ai putea folosi reprezintă parfumarea hainelor cu câteva ore înainte de a le purta. Dacă ai un parfum preferat și știi că urmează să pleci în oraș, poți să împrăștii aroma pe țesături și să lași haina pe un stativ. Mirosul ar putea persista mai mult, pentru că îi vei oferi timp să se impregneze mai bine.

  • Pune boabe de cafea în pantofar sau în zona în care îți depozitezi încălțămintea

Specialiștii au aflat că, dacă vei pune câteva boabe de cafea pe un șervețel și, apoi, îl vei amplasa în spațiul în care se află încălțămintea, atunci o să absoarbă mirosurile neplăcute. Tot pentru menținerea prospețimii pantofilor, poți utiliza și produse profesionale, precum soluții sau spray-uri.

Organizarea unui dulap cu haine implică timp și răbdare. Nu uita să îți faci o listă cu elementele care nu ar trebui să-ți lipsească din dressing (diferite tipuri de umerașe, cleme, cutii) și, apoi, să aranjezi hainele în funcție de utilitatea lor, de sezon sau de alte criterii pe care le consideri importante pentru tine. Menține dulapul cu articole vestimentare și accesorii cât mai ordonat și aerisit.